Runs van de
Rotterdam Running Crew

De Vreewijk Run

Op een steenworp afstand van de neonlichten en shoarmazaken op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk ligt een oase van rust. Precies honderd jaar geleden werd Vreewijk aangelegd voor de inwoners van de steeds maar uitdijende stad Rotterdam.

Op een waterkoude woensdagavond in oktober druppelen de hardlopers een voor een binnen in de kantine van korfbalvereniging OZC. OZC staat voor de Overkanters Zuider Combinatie en bij het woord ‘Overkanter’ kan ik een kleine glimlach niet onderdrukken. Mijn moeder groeide op ‘Zuid’ op en over de bewoners van linkermaasoever werd steevast gesproken als hun van de overkant vertelde ze me wel eens.

rrc-crew-4

Er wordt wel eens gezegd dat de mensen van noord de Maas niet snel oversteken naar zuid maar daar blijkt in het schijnsel van het kunstlicht niet veel van waar te zijn deze woensdag. Meer dan 1000 hardlopers van de Rotterdam Running Crew doen hun warming-up op het kunstgras van de erg gastvrije korfbalvereniging.

Als eerste gaat de 3 kilometer van start. Uiteraard begeleid door fakkels en applaus van de andere lopers. In een lange gekleurde slinger gaan de hardlopers door straten die namen dragen als Enk, Dreef, Voorde en Lede. Het lijkt er bijna op alsof de letters schaars waren toen de straatnamen bedacht werden. Het zijn no-nonsense straatnamen, passend bij de buurt Vreewijk. Hier krijg je wat je ziet. En wat ik zie zijn mooi verlichte singels en vlaggen van Feyenoord. De liefde voor de club, de meest bekende exponent van Zuid, is diep verankerd in deze volkswijk.

rrc-crew-3

In de politiek wordt nog wel eens lacherig gedaan om de term ‘volkswijk’ maar veel wijken in grote steden zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Vreewijk. De sociale controle is zo te zien hoog, nergens is er rommel op straat en de auto’s wachten keurig op de hardlopers. Hardlopers die dan weer op de stoep en dan weer op de straat lopen. Door het lagere tempo vang ik wat gesprekken op van de lopers om mij heen. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze hier komen en iedereen is positief verrast, wát een leuke wijk! Op de hoek van twee grote straten worden we aangemoedigd door de bewoners van Vreewijk. Anderen kiezen ervoor om het tafereel van achter hun raam gade te slaan. Het is namelijk behoorlijk fris.

rrc-5

Dankzij Asics lopen er een aantal mensen rond in jassen van dit merk om deze te testen. Na de trailschoenen van Asics tijdens de run bij Outdoor Valley wederom een toffe actie. De lopers van de 3 kilometer komen als eerste terug bij OZC. Ze krijgen, onder de begeleiding van de beats die uit de auto van Red Bull komen, een gratis energiedrankje van deze firma. Er worden selfies gemaakt en gedeeld op social media. Met een blik Red Bull in mijn handen en telefoon in de aanslag wachten we op de 6 en 9 kilometer die er ook aankomen.

rrc-crew-2

Na afloop van de run zijn de geluiden louter positief, over de run maar ook over de wijk zelf. Veel lopers maken weer de oversteek naar de andere kant van de ‘overkant’. Maar het zou mij niets verbazen als er de komende dagen iets vaker op funda naar woningen in Vreewijk gekeken wordt.

Deel dit bericht op:
[tc_event id="" quantity="true"]
Bekijk Winkelmand

Redacteuren-jeroen

Jeroen Koot is begeleidert bij de RRC en blogt op www.peenvogel.nl

Bekijk foto’s van deze run via deze link

Foto’s van Iris Droog-Hofland >